Μια νέα έκθεση που εξέτασε όλα τα δεδομένα από τα τελευταία 30 χρόνια σχετικά με τη διατροφή, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τον καρκίνο επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ του καρκίνου και του τρόπου ζωής και παρέχει συστάσεις που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία για τον τρόπο μείωσης του κινδύνου καρκίνου.   Η έκθεση αποτυπώνει το σύνολο της βιβλιογραφίας σε 10 συστάσεις πρόληψης του καρκίνου. Οι κατευθυντήριες γραμμές επικεντρώνονται σε 10 βασικά στοιχεία τα οποία, από κοινού, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο.  
  1. Οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου ξεκινούν με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Πολλοί καρκίνοι έχουν συνδεθεί με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία ενώ ενοχοποιούνται ακόμη και οι ανώτερες φυσιολογικές τιμές BMI.
  2. Η επόμενη σύσταση επικεντρώνεται στη σωματική άσκηση. Ο WHO (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης, ή 75 λεπτά υψηλής φυσικής έντασης δραστηριότητα ανά εβδομάδα μεταξύ των ενηλίκων. Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις και περισσότερη άσκηση είναι πιθανότατα περισσότερο αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου.
  3. Οι συστάσεις ενθαρρύνουν μια δίαιτα με υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων και φασολιών. Τα φυτοχημικά προϊόντα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις στα κύτταρα σε μελέτες σε ζώα.
  4. Ο στόχος για τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να είναι τουλάχιστον 30gr/ημέρα.
  5. Αντίθετα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεταποιημένου κρέατος αποθαρρύνεται έντονα. Ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που σχηματίζονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες έχουν μεταλλαξιογόνο δυναμικό, και τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, όπως το επεξεργασμένο κρέας, μπορούν να βλάψουν την επένδυση του στομάχου και να οδηγήσουν σε αποικισμό με Helicobacter pylori.
  6. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να περιορίζεται σε 3 φορές την εβδομάδα (350-500gr/εβδομάδα), το πολύ.
  7. Η κατανάλωση αλκοόλ αποθαρρύνεται και ακόμη και τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης οινοπνεύματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Η ακεταλδεΰδη, ένας μεταβολίτης της οξείδωσης αλκοόλης, μπορεί να είναι καρκινογόνος.
  8. Τα άτομα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα λίπους, αμύλου ή ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένου του γρήγορου φαγητού, τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, σνακ, αρτοσκευάσματα και καραμέλες.
  9. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται λόγω της συσχέτισης τους με την παχυσαρκία.
  10. Η χρήση συμπληρωμάτων για την πρόληψη του καρκίνου αποθαρρύνεται. Μια υγιεινή διατροφή όπως περιγράφεται εδώ είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο.
  Οι συστάσεις συμβουλεύουν επίσης όλες τις νέες μητέρες να θηλάζουν το μωρό τους, αν είναι δυνατόν. Ο θηλασμός είναι προστατευτικός για τον καρκίνο του μαστού και μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.   Οι ασθενείς με ιστορικό καρκίνου θα πρέπει επίσης να ακολουθούν τις παραπάνω συστάσεις στο βαθμό που είναι δυνατόν.   Αυτή η έκθεση παρέχει ισχυρά και αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που ενθαρρύνουν τα άτομα να κάνουν αποτελεσματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, τους επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύουν καλύτερα τους ασθενείς τους και τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που κάνουν τις επιλογές υγιούς διαβίωσης πιο προσβάσιμες και προσιτές.    

10 Recommendations on How to Prevent Cancer

Roxanne Nelson, RN, Charles P. Vega, MD, FAAFP, medscape.com

Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. World Cancer Research Fund/AICR. 2018