Νέα αποτελέσματα από μια μεγάλη προοπτική μελέτη δίνουν μια καλύτερη ιδέα για το πώς λειτουργεί μια εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει πολλαπλούς καρκίνους σε ένα περιβάλλον «πραγματικής ζωής».
Για τη μελέτη PATHFINDER, η εξέταση αίματος Galleri (που αναπτύχθηκε από την Grail) χρησιμοποιήθηκε σε 6621 υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, με ή χωρίς πρόσθετους παράγοντες κινδύνου καρκίνου (όπως ιστορικό καπνίσματος ή γενετικό κίνδυνο).
Βρήκε θετικό σήμα καρκίνου σε 92 άτομα (1,4%).
Κανένα από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά δεν ήταν γνωστό ότι είχε καρκίνο τη στιγμή της εξέτασης. Η επακόλουθη εξέταση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει εξετάσεις ή/και βιοψία, βρήκε καρκίνο στο 38% των ατόμων με θετικό τεστ.
Όπως προτείνει αυτή η μελέτη, η εύρεση μιας κακοήθειας πριν γίνει εμφανής στην απεικόνιση ή λόγω συμπτωμάτων είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. Αλλά παρόλο που αυτή είναι μια σημαντική μελέτη, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 40% περίπου των ασθενών με θετικό αποτέλεσμα εξέτασης βρέθηκε στην πραγματικότητα να έχουν καρκίνο. Αντίθετα, περίπου το 60% των ασθενών με θετικό αποτέλεσμα του τεστ πιθανότατα υπέφερε από σημαντικό άγχος που μπορεί να επιμένει ακόμη και μετά από περαιτέρω εξετάσεις που δεν αποκάλυψαν κακοήθεια. Υπήρχαν περισσότερα ψευδώς θετικά παρά αληθινά θετικά ενώ υπήρχε ένας σημαντικός αριθμός επεμβατικών εξετάσεων σε ψευδώς θετικά, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη σε αυτούς τους ασθενείς που δεν είχαν τελικά καρκίνο.
Πηγή: Annals of Oncology (2022) 33 (suppl_7): S417-S426. 10.1016/annonc/annonc1061