Μεκέλειος απόφυση (Εκκόλπωμα meckel)

Τι είναι η μεκέλειος απόφυση ή εκκόλπωμα του Meckel? Η μεκέλειος απόφυση είναι μία καλοήθης πάθηση του λεπτού εντέρου. Συμπτώματα | Αντιμετώπιση-Θεραπεία

Μεκέλειος απόφυση (Εκκόλπωμα meckel)

Τι είναι η μεκέλειος απόφυση ή εκκόλπωμα του Meckel?

Η μεκέλειος απόφυση είναι μία καλοήθης πάθηση του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για εμβρυογενετικό κατάλοιπο, κατά τη διαδικασία σχηματισμού του λεπτού εντέρου. Εντοπίζεται στον τελικό ειλεό και περίπου 50 – 100εκ από την ειλεοτυφλική βαλβίδα (σημείο ένωσης λεπτού και παχέος εντέρου). Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μικρό τυφλό τμήμα λεπτού εντέρου, που συνήθως δεν δίνει συμπτώματα.

Συμπτώματα της μεκελείου απόφυσης (εκκόλπωμα Meckel)

Εμφανίζεται στο 2% περίπου των ανθρώπων και είναι συνήθως ασυμπτωματικό. Συχνότερη κλινική εικόνα που παρουσιάζει είναι αυτή της οξείας σκωληκοειδίτιδας με πόνο στη δεξιά κοιλιά. Σπανιότερα μπορεί να παρουσιαστεί, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας, ως περιομφαλικό άλγος με απώλεια αίματος από το ορθό ή/και ως απόφραξη του εντέρου λόγω εγκολεασμού.

 

Αντιμετώπιση/θεραπεία της μεκελείου απόφυσης (εκκόλπωμα Meckel)

Η αντιμετώπιση της μεκελείου απόφυσης (εκκόλπωμα Meckel) είναι καθαρά χειρουργική. Με λαπαροσκοπική προσπέλαση ανευρίσκεται η Μεκέλειος απόφυση και αφαιρείται.

Share

 

Ιατρείο

Ιατρείο Θεσσαλονίκη:
Μητροπόλεως 111, 3ος όροφος
54621, Θεσσαλονίκη
[έναντι “Βιοκλινικής”]

e-mail

zakritidis@gmail.com

Τηλέφωνα

2310283483, 6972552202

 

Συνεργαζόμενες κλινικές

 

 

Social Media

LinkedIn

 

Copyright © 2019 Ζήσης Γ. Ακριτίδης

Γενικός Χειρουργός στη Θεσσαλονίκη | Λαπαροσκοπική Χειρουργική | Χειρουργική παχέος εντέρου και πρωκτού