Τι είναι το αδενοκαρκίνωμα του λεπτού εντέρου?
Τα κακοήθη νεοπλάσματα του λεπτού εντέρου είναι σχετικά σπάνιοι όγκοι και αποτελούν, περίπου, το 2% των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό αν ληφθεί υπόψη ότι η βλεννογονική επιφάνεια του λεπτού εντέρου αποτελεί το 90% της συνολικής επιφάνειας του πεπτικού.
Το αδενοκαρκίνωμα αποτελεί το συχνότερο, ίσως, κακόηθες νεόπλασμα του λεπτού εντέρου με ποσοστό 35% έως 40% του συνόλου των κακοήθων νεοπλασμάτων. Έχει την τάση να δημιουργείται σε θέσεις μακράν του παχέος εντέρου, συχνότερα στο δωδεκαδάκτυλο (38%) και λιγότερο συχνά στον ειλεό (20%). Εμφανίζεται συχνότερα στις αναπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου και λιγότερο συχνά στις χώρες της Ασίας και στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές. Η σχέση μεταξύ ανδρών/γυναικών είναι 1,4/1 ενώ εμφανίζει σχεδόν διπλάσια επίπτωση στο μαύρο πληθυσμό σε σχέση με το λευκό. Η εμφάνιση της νόσου αυξάνεται με την ηλικία και η μέση ηλικία διάγνωσής της είναι τα 60 χρόνια.
Το αδενοκαρκίνωμα του λεπτού εντέρου είναι ασυμπτωματικό στα αρχικά του στάδια, ενώ η εμφάνιση συμπτωμάτων σημαίνει συνήθως προχωρημένη νόσο. Όταν ο όγκος εντοπίζεται στο δωδεκαδάκτυλο, στην περιοχή του φύματος του Vater, εκδηλώνεται με διαλλείποντα ίκτερο, ενώ όταν εντοπίζεται στη νήστιδα προκαλεί εντερική απόφραξη.
Συμπτώματα
Τα συνηθέστερα αρχικά συμπτώματα είναι:
– ναυτία
– έμετος
– εντερική απόφραξη
– άτυπο κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:
– κάπνισμα,
– δυτική δίαιτα,
– καπνιστές τροφές,
– νόσος Crohn,
– κοιλιοκάκη.
Διάγνωση
Η διάγνωση τίθεται με βάση τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων. Η ενδοσκόπηση του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού συστήματος θα μας απομακρύνει από μια κακοήθεια του στομάχου ή του παχέος εντέρου. Απεικονιστικές μέθοδοι όπως CT – MRI κοιλίας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες, όπως επίσης και η εντερόκλυση του λεπτού εντέρου (παρά τις τεχνικές δυσκολίες της). Η ενδοσκόπηση με κατάποση καταγραφικής κάψουλας αποδείχθηκε χρήσιμη κυρίως σε περιπτώσεις υποκλινικής αιμορραγίας του πεπτικού (αν και δεν χρησιμοποιείται συχνά).
Αντιμετώπιση/θεραπεία
Η χειρουργική αντιμετώπιση του όγκου είναι η μόνη θεραπευτική προσέγγιση για τα αδενοκαρκινώματα του λεπτού εντέρου. Ο τύπος και η έκταση της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την εντόπιση του όγκου, το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση του ασθενή.