Καρκίνος δέρματος
Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται πιο συχνά σε δέρμα εκτεθειμένο στον ήλιο. Αλλά αυτή η κοινή μορφή καρκίνου μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε περιοχές του δέρματος σας που δεν εκτίθενται κανονικά στο φως του ήλιου.
Βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος:
- βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (των βασικών κυττάρων BCC),
- ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (των πλακωδών κυττάρων - ακανθοκυττάρων),
- μελάνωμα.
Πρόληψη
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος περιορίζοντας ή αποφεύγοντας την έκθεση σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Ο έλεγχος του δέρματος σας για ύποπτες αλλαγές μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος στα αρχικά του στάδια. Η έγκαιρη ανίχνευση δίνει και μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.
Εντόπιση
Ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές με εκτεθειμένο στον ήλιο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, του προσώπου, των χειλιών, των αυτιών, του λαιμού, του θώρακα, των χεριών και στα πόδια των γυναικών. Αλλά μπορεί επίσης να σχηματιστεί και σε περιοχές που σπάνια βλέπουν το φως της ημέρας - τις παλάμες σας, κάτω από τα νύχια και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο καρκίνος του δέρματος επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των αποχρώσεων δέρματος, ακόμα και εκείνων με πιο σκούρες επιδερμίδες. Όταν το μελάνωμα εμφανίζεται σε άτομα με σκοτεινούς τόνους του δέρματος, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε περιοχές που κανονικά δεν εκτίθενται στον ήλιο, όπως οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.
Συμπτώματα καρκίνου του δέρματος
Σημεία και συμπτώματα καρκινώματος βασικών κυττάρων:
- Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως ο λαιμός ή το πρόσωπο.
- Μοιάζει με μαργαριταροειδές ή κηρώδες εξάνθημα.
- Συχνά μοιάζει με επίπεδη, στο χρώμα του δέρματος ή καφέ, ουλώδη βλάβη.
Σημεία και συμπτώματα καρκινώματος πλακωδών κυττάρων:
- Τις περισσότερες φορές, το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων εμφανίζεται σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα αυτιά και τα χέρια. Τα άτομα με σκουρότερο δέρμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πλακώδες καρκίνωμα σε περιοχές που συχνά δεν εκτίθενται στον ήλιο.
- Σαν σταθερό, κόκκινο οζίδιο.
- Σαν μια επίπεδη βλάβη με εξέλκωση (που όμως δεν περνά).
Κύτταρα που εμπλέκονται στον καρκίνο του δέρματος
Ο καρκίνος του δέρματος αρχίζει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος σας - την επιδερμίδα. Η επιδερμίδα είναι μια λεπτή στρώση που παρέχει ένα προστατευτικό κάλυμμα που το σώμα συνεχώς ρίχνει. Η επιδερμίδα περιέχει τρεις κύριους τύπους κυττάρων:
- Τα πλακώδη κύτταρα που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την εξωτερική επιφάνεια και λειτουργούν ως εσωτερική επένδυση του δέρματος.
- Τα βασικά κύτταρα, τα οποία παράγουν νέα κύτταρα του δέρματος, κάθονται κάτω από τα πλακώδη κύτταρα.
- Τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το φυσιολογικό της χρώμα - βρίσκονται στο κάτω μέρος της επιδερμίδας.
Οι παράγοντες κινδύνου και οι τρόποι πρόληψης εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω και είναι όμοιοι με αυτούς για το μελάνωμα.
Η αντιμετώπιση είναι σε κάθε περίπτωση χειρουργική εκτομή της βλάβης σε υγιή όρια.
Μελάνωμα
Το μελάνωμα, ο σοβαρότερος τύπος καρκίνου του δέρματος, αναπτύσσεται στα κύτταρα (μελανοκύτταρα) που παράγουν μελανίνη - τη χρωστική που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Το μελάνωμα μπορεί επίσης να σχηματίζεται στα μάτια και, σπάνια, σε εσωτερικά όργανα, όπως τα έντερα.
Αίτια εμφάνισης μελανωμάτων
Γιατί δημιουργούνται τα μελανώματα?
Η ακριβής αιτία των μελανωμάτων δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά η έκθεση σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από το φως του ήλιου ή τις λυχνίες μαυρίσματος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος. Ο περιορισμός της έκθεσής σας σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μελανώματος.
Ο κίνδυνος μελανώματος φαίνεται να αυξάνεται σε άτομα κάτω των 40 ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Γνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι καρκινικές αλλαγές ανιχνεύονται και θεραπεύονται πριν ακόμα εξαπλωθεί ο καρκίνος. Το μελάνωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εάν εντοπιστεί νωρίς.
Συμπτώματα
Τα μελανώματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα. Συχνά αναπτύσσονται σε περιοχές που έχουν εκτεθεί στον ήλιο, όπως η πλάτη, τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπό σας.
Τα μελανώματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε περιοχές που δεν λαμβάνουν πολύ έκθεση στον ήλιο, όπως τα πέλματα των ποδιών, οι παλάμες των χεριών και τα νύχια. Αυτά τα κρυμμένα μελανώματα είναι πιο συχνά σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.
Τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα ενός μελανώματος είναι συχνά:
- Μια αλλαγή σε μία υπάρχουσα ελιά (σπίλο).
- Η ανάπτυξη μιας νέας χρωματισμένης ή ασυνήθιστης εμφάνισης διαταραχή στο δέρμα.
- Το μελάνωμα δεν ξεκινάει πάντα ως ελιά (σπίλος). Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε φυσιολογικό δέρμα.
Ελιές (σπίλοι)
Οι φυσιολογικές ελιές έχουν γενικά ομοιόμορφο χρώμα - όπως το καφέ ή το μαύρο - με ένα καθαρό περίγραμμα που χωρίζει το σπίλο από το περιβάλλον δέρμα. Είναι ωοειδές ή στρογγυλό και συνήθως μικρότερο από περίπου 6 χιλιοστά σε διάμετρο - το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μεταξύ 10 και 45 σπίλων. Πολλοί από αυτούς αναπτύσσονται μέχρι την ηλικία των 50 ετών, και μολονότι μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου - μερικοί μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν με τα χρόνια.
Ασυνήθιστοι σπίλοι (ελιές) που μπορεί να υποδηλώνουν μελάνωμα
Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά των ασυνήθιστων σπίλων που μπορεί να υποκρύπτουν μελανώματα ή άλλους καρκίνους του δέρματος, σκεφτείτε τα γράμματα ABCDE:
- Το Α (asymmetry) είναι για ασυμμετρικό σχήμα. Ψάξτε για σπίλους με ακανόνιστα σχήματα, όπως δύο μισά πολύ διαφορετικά.
- Το Β (border) είναι για ακανόνιστα όρια. Ψάξτε για σπίλους με ακανόνιστα, ακτινωτά ή προεκβολές όρια.
- Το C (colour) είναι για αλλαγές στο χρώμα. Ψάξτε για σπίλους που έχουν πολλά χρώματα ή μια άνιση κατανομή του χρώματος.
- Το D (diameter) είναι για τη διάμετρο. Ψάξτε για αλλαγή στο μέγεθος ενός προϋπάρχοντος σπίλου μεγαλύτερη από περίπου 6 χιλιοστά.
- Το Ε (evolving) είναι για την εξέλιξη. Αναζητήστε γενικά αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο σε μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, αλλά και για νέα συμπτώματα, όπως κνησμό ή αιμορραγία.
Οι κακοήθεις σπίλοι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση. Ορισμένοι μπορεί να εμφανίζουν όλες τις αλλαγές που αναφέρονται παραπάνω, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν μόνο ένα ή δύο ασυνήθιστα χαρακτηριστικά.
Είδη μελανώματος
- Το επιφανειακώς επεκτεινόμενο μελάνωμα, που παρουσιάζει μία αρχική ενδοεπιδερμιδική, οριζόντια ή ακτινωτής ανάπτυξης, φάση. Κλινικά παρουσιάζεται ως κηλίδα, που εξελίσσεται αργά σε πλάκα, και είναι συνήθως πολυχρωματική με ωχρές περιοχές υποστροφής.
- Το οζώδες μελάνωμα, που σε αντίθεση από το προηγούμενο, εμφανίζεται από την αρχή της ανάπτυξής του ως ένας οζώδης, εξωφυτικός, σκουρόχρωμος (από καφέ έως μαύρος), συχνά διαβρωμένος ή και αιμορραγών όγκος.
- Το μελάνωμα τύπου κακοήθους φακής, εμφανίζεται συνήθως μετά την πάροδο πολλών ετών σε έδαφος κακοήθους φακής και εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο ηλικιωμένων ασθενών.
- Το μελάνωμα των άκρων, είναι συνήθως παλαμοπελματιαίο ή υπο- ή περι- ονύχιο. Κατά την πρώιμη ενδοεπιδερμιδική φάση εμφανίζεται ως μία ακανόνιστη, ασαφώς αφοριζόμενη μελάγχρωση, ενώ αργότερα αναπτύσσονται οζίδια που σηματοδοτούν τη διηθητική φάση ανάπτυξης.
Εκτός από τους κύριους τύπους μελανώματος υπάρχουν και κάποιες λιγότερο συχνές μορφές, όπως το μελάνωμα των βλεννογόνων, το δεσμοπλαστικό, το αμελανωτικό, και το πολυποειδές, που αποτελούν λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων.
Κρυμμένα μελανώματα
Τα μελανώματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε περιοχές του σώματός σας που έχουν μικρή ή καθόλου έκθεση στον ήλιο, όπως οι χώροι μεταξύ των δακτύλων και στις παλάμες, τα πέλματα, το τριχωτό της κεφαλής ή τα γεννητικά όργανα.
Αυτά αναφέρονται μερικές φορές ως κρυμμένα μελανώματα επειδή εμφανίζονται σε μέρη που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται να ελέγξουν. Όταν το μελάνωμα εμφανίζεται σε άτομα με σκούρο δέρμα, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε μια κρυφή περιοχή.
Τα κρυμμένα μελανώματα περιλαμβάνουν:
- Μελάνωμα κάτω από ένα νύχι. Το μελάνωμα των άκρων είναι μια σπάνια μορφή μελανώματος που μπορεί να εμφανιστεί κάτω από ένα νύχι. Μπορεί επίσης να βρεθεί στις παλάμες των χεριών ή στα πέλματα των ποδιών. Είναι πιο συνηθισμένο στους μαύρους και σε άλλους ανθρώπους με πιο σκούρο δέρμα.
- Μελάνωμα στο στόμα, στο πεπτικό σύστημα, στο ουροποιητικό σύστημα ή στον κόλπο. Αναπτύσσεται στην βλεννογόνο μεμβράνη που επενδύει τη μύτη, το στόμα, τον οισοφάγο, τον πρωκτό, το ουροποιητικό σύστημα και τον κόλπο. Τα μελανώματα του βλεννογόνου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανιχνευθούν επειδή μπορούν εύκολα να αποδοθούν σε άλλες πιο κοινές παθήσεις .
- Μελάνωμα στο μάτι. Το μελάνωμα των ματιών, που ονομάζεται επίσης οφθαλμικό μελάνωμα, εμφανίζεται συχνότερα κάτω από το λευκό του οφθαλμού (σκληρό χιτώνα). Ένα μελάνωμα των ματιών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όραση ή μπορεί να διαγνωσθεί κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης.
Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος περιλαμβάνουν:
- Ανοικτόχρωμο δέρμα. Έχοντας λιγότερη χρωστική ουσία (μελανίνη) στο δέρμα σας σημαίνει ότι έχετε λιγότερη προστασία από την καταστροφική ακτινοβολία UV. Αν έχετε ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και παθαίνετε ηλιακό έγκαυμα εύκολα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μελάνωμα από κάποιον με πιο σκούρο δέρμα. Αλλά το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί και σε άτομα με πιο σκούρες επιδερμίδες, συμπεριλαμβανομένων και μαύρων.
- Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος. Ένα ή περισσότερα σοβαρά ερεθιστικά ηλιακά εγκαύματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος.
- Υπερβολική έκθεση σε υπεριώδες (UV) φως. Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προέρχεται από τον ήλιο ή από λυχνίες μαυρίσματος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και μελανώματος.
- Διαβίωση κοντά στον ισημερινό ή σε μεγάλα υψόμετρα. Οι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά στον ισημερινό της γης, όπου οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο άμεσες, δέχονται υψηλότερες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας από εκείνους που ζουν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Επιπλέον, εάν ζείτε σε υψηλό υψόμετρο, είστε εκτεθειμένοι σε περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία.
- Ύπαρξη πολλαπλών σπίλων (ελιών). Έχοντας περισσότερους από 50 συνηθισμένους σπίλους στο σώμα σας υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.
- Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Εάν ένας στενός συγγενής - όπως ένας γονιός, ένα παιδί ή ένας αδελφός - είχε μελάνωμα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε νόσο.
- Ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνα που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις οργάνων, έχουν αυξημένο κίνδυνο δερματικού καρκίνου.
Πρόληψη
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μελανώματος και άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος εάν:
- Αποφύγετε τον ήλιο κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ περίπου 10 π.μ. και 4 μ.μ. Προγραμματίστε υπαίθριες δραστηριότητες για άλλες ώρες της ημέρας, ακόμη και το χειμώνα ή όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος.
- Μπορείτε να απορροφήσετε UV ακτινοβολία όλο το χρόνο, και τα σύννεφα προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τις καταστρεπτικές ακτίνες. Η έκθεση στον ήλιο συσσωρεύεται με το πέρασμα του χρόνου.
- Να φοράτε αντιηλιακό όλο το χρόνο. Τα αντηλιακά δεν φιλτράρουν όλες τις επιβλαβείς ακτινοβολίες UV, ιδιαίτερα την ακτινοβολία που μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα. Αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ένα γενικό πρόγραμμα προστασίας από τον ήλιο.
- Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15. Εφαρμόστε αντηλιακά γενναιόδωρα και επαναλάβετε κάθε δύο ώρες - ή πιο συχνά εάν κολυμπήσετε. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση αντηλιακού στο νερό, με SPF τουλάχιστον 30.
- Φορέστε προστατευτικό ρουχισμό. Τα αντηλιακά δεν παρέχουν πλήρη προστασία από τις ακτίνες UV. Έτσι, καλύψτε το δέρμα σας με σκούρα, σφιχτά υφασμένα ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας και ένα καπέλο με ευρείο γείσο, το οποίο παρέχει μεγαλύτερη προστασία από ένα καπελάκι μπέιζμπολ.
- Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου. Αναζητήστε εκείνα που εμποδίζουν και τους δύο τύπους ακτινοβολίας UV - UVA και UVB.
- Αποφύγετε τις λάμπες μαυρίσματος που εκπέμπουν υπεριώδεις ακτίνες και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
- Γνωρίστε το δέρμα σας, ώστε να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές. Εξετάστε το δέρμα σας τακτικά για νέες βλάβες ή για αλλαγές στους υπάρχοντες σπίλους, φακίδες, χτυπήματα και σημάδια. Με τη βοήθεια καθρεφτών, ελέγξτε το πρόσωπό σας, το λαιμό, τα αυτιά και το τριχωτό της κεφαλής. Εξετάστε το στήθος και τον κορμό σας, όλες τις πλευρές των χεριών. Εξετάστε όλο το πόδι, συμπεριλαμβανομένων των πέλματων και των διαστημάτων μεταξύ των δακτύλων. Ελέγξτε επίσης την περιοχή των γεννητικών οργάνων και μεταξύ των γλουτών.
Διάγνωση
Μερικές φορές ο καρκίνος μπορεί να ανιχνευθεί με απλή φυσικά εξέταση, αλλά ο μόνος τρόπος για να τεκμηριωθεί το μελάνωμα είναι η βιοψία. Σε αυτή τη διαδικασία, αφαιρείται όλο ή μέρος του ύποπτου σπίλου και ένας ιστοπαθολόγος αναλύει το δείγμα.
Οι τεχνικές βιοψίας που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του μελανώματος περιλαμβάνουν:
- Βιοψία νύξης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας βιοψίας χρησιμοποιείται ένα εργαλείο με κυκλική λεπίδα. Η λεπίδα πιέζεται στο δέρμα γύρω από ένα ύποπτο σπίλο, και ένα στρογγυλό κομμάτι δέρματος αφαιρείται.
- Μερική βιοψία. Μόνο το πιο ακανόνιστο τμήμα ενός ύποπτου σπίλου λαμβάνεται για ανάλυση.
- Ολική βιοψία. Σε αυτή τη διαδικασία, ολόκληρος ο σπίλος αφαιρείται μαζί με ένα μικρό περίγραμμα φυσιολογικού δέρματος.
Στάδια μελανώματος
- Προσδιορισμός του πάχους (δείκτης Breslow). Το πάχος ενός μελανώματος προσδιορίζεται με προσεκτική εξέταση υπό μικροσκόπιο και μέτρηση του με ειδικό εργαλείο (μικρόμετρο). Το πάχος ενός μελανώματος καθορίζει το σχέδιο θεραπείας. Σε γενικές γραμμές, όσο παχύτερος είναι ο όγκος, τόσο πιο σοβαρή είναι η ασθένεια.
- Ύπαρξη έλκωσης σε ιστολογικό επίπεδο (ορίζεται ως η απουσία ιστολογικά άθικτης επιδερμίδας που επικαλύπτει μεγάλο μέρος του πρωτοπαθούς μελανώματος). Σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης προχωρημένης νόσου και χαμηλότερη επιβίωση.
- Μιτωτικός δείκτης που αντικατοπτρίζει τον αριθμό των μιτώσεων ανά τετραγωνικό χιλιοστό. Η αύξηση της τιμής του σχετίζεται με χαμηλότερη επιβίωση.
- Τo επίπεδο διήθησης (επίπεδο Clark) συνυπολογίζεται μόνο σε περιπτώσεις μελανωμάτων με δείκτη Breslow≤1mm. Μετράται με βάση το ανατομικό επίπεδο διήθησης του όγκου. Στο επίπεδο Ι η βλάβη εκτείνεται στην επιδερμίδα, στο επίπεδο ΙΙ επεκτείνεται στο θηλώδες χόριο, στο ΙΙΙ διηθεί ολόκληρο το χόριο, στο IV επεκτείνεται και στο δικτυωτό χόριο ενώ στο επίπεδο V διηθεί και το υποδόριο λίπος.
- Αναγνώριση μικρομεταστάσεων στους επιχώριους λεμφαδένες, βασιζόμενη στη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού
- Διασπορά της νόσου. Θα χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.
Το μελάνωμα διακρίνεται με τους ρωμαϊκούς αριθμούς Ι έως IV. Το μελάνωμα του σταδίου Ι είναι μικρό και έχει πολύ επιτυχημένο ποσοστό θεραπείας. Όσο όμως ο αριθμός είναι υψηλότερος, τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες μιας πλήρους θεραπείας. Στο στάδιο IV, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από το δέρμα σε άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες ή το συκώτι.
Αντιμετώπιση/θεραπεία μελανώματος
Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου, τη γενική υγεία και τις προσωπικές προτιμήσεις του ασθενή.
Θεραπεία μελανώματος πρώιμου σταδίου
Η θεραπεία για μελανώματα πρώιμου σταδίου συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του μελανώματος. Ένα πολύ λεπτό μελάνωμα μπορεί να απομακρυνθεί πλήρως κατά τη διάρκεια της βιοψίας και δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία. Διαφορετικά, ο χειρουργός σας θα αφαιρέσει τον καρκίνο καθώς και ένα περίγραμμα φυσιολογικού δέρματος και ένα στρώμα ιστού κάτω από το δέρμα. Για τα άτομα με μελανώματα πρώιμου σταδίου, αυτή μπορεί να είναι και η μόνη απαραίτητη θεραπεία.
Θεραπεία μελανωμάτων που έχουν εξαπλωθεί πέρα από το δέρμα
- Χειρουργική ευρεία εκτομή του μελανώματος ή της περιοχής της προηγηθείσας βιοψίας και διερεύνηση του λεμφαδένα φρουρού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί και εάν θα απαιτηθεί λεμφαδενικός καθαρισμός.
- Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, σε μορφή χαπιού ή και τα δύο.
- Ακτινοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως οι ακτίνες Χ, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Ακτινοθεραπεία μπορεί να συνιστάται μετά από χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των λεμφαδένων. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του μελανώματος που έχει εξαπλωθεί σε κάποια άλλη περιοχή του σώματος.
- Βιολογική θεραπεία. Η βιολογική θεραπεία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Χρησημοποιεί ουσίες που είτε παράγονται από το σώμα ή παρόμοιες ουσίες που κατασκευάζονται σε εργαστήριο. Οι βιολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του μελανώματος περιλαμβάνουν ιντερφερόνη και ιντερλευκίνη-2, ipilimumab (Yervoy), nivolumab (Opdivo) και pembrolizumab (Keytruda).
- Στοχοθετημένη θεραπεία. Η στοχοθετημένη θεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα σχεδιασμένα για να στοχεύουν συγκεκριμένες ευπάθειες των καρκινικών κυττάρων. Το vemurafenib (Zelboraf), το dabrafenib (Tafinlar) και το trametinib (Mekinist) είναι στοχευμένα φάρμακα για τη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος. Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά μόνο εάν τα καρκινικά σας κύτταρα έχουν κάποια γενετική μετάλλαξη. Κύτταρα από το μελάνωμα μπορούν να εξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν.