Τί είναι η Σκωληκοειδίτιδα?
Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μια σακούλα σε σχήμα δακτύλου που προβάλλει από το παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Η απόφυση δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένο σκοπό.
Η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί πόνο στην κάτω δεξιά κοιλιά. Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, ο πόνος αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετακινείται. Καθώς η φλεγμονή επιδεινώνεται, ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας συνήθως αυξάνει και τελικά γίνεται σοβαρός.
Παρόλο που οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει σκωληκοειδίτιδα, συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 30 ετών. Η τυπική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση.
Συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας
– Ξαφνικός πόνος που ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κάτω κοιλίας.
– Ξαφνικός πόνος που αρχίζει γύρω από τον ομφαλό και συχνά μετατοπίζεται στην κάτω δεξιά κοιλιά.
– Ο πόνος που επιδεινώνεται με βήχα, περπάτημα ή άλλες δραστηριότητες.
– Ναυτία και έμετος.
– Απώλεια της όρεξης.
– Χαμηλός πυρετός που μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.
– Δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
– Κοιλιακό φούσκωμα.
Η περιοχή του πόνου μπορεί να διαφέρει λίγο, ανάλογα με την ηλικία και τη θέση της απόφυσης. Σε εγκύους, ο πόνος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από την άνω κοιλιακή χώρα, επειδή η σκωληκοειδής είναι υψηλότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αιτίες της σκωληκοειδίτιδας
Η απόφραξη της σκωληκοειδούς που προκαλεί μόλυνση είναι η πιθανή αιτία της σκωληκοειδίτιδας. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα, προκαλώντας την προσβολή, το πρήξιμο και τη δημιουργία πύου. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η απόφυση μπορεί να σπάσει.
Επιπλοκές
– Ρήξη. Μια ρήξη εξαπλώνει τη λοίμωξη σε όλη την κοιλιά (περιτονίτιδα). Πιθανώς απειλητική για τη ζωή, αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής και να καθαριστεί η κοιλιακή κοιλότητα.
– Δημιουργία πλαστρόν. Εάν υπάρχει ρήξη της απόφυσης μπορεί να σχηματιστεί μια ‘’τσέπη’’ με λοίμωξη (απόστημα). Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει νοσηλεία, ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών και ενδεχομένως τοποθέτηση διαδερμικά παροχέτευσης έως ότου υφεθεί η φλεγμονή. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να πραγματοποιηθεί και η σκωληκοειδεκτομή.
Διάγνωση
– Κλινική εξέταση.
– Δακτυλική εξέταση.
– Εξέταση αίματος. Έλεγχος στοιχείων φλεγμονής.
– Τεστ ούρων.
– Απεικονίσεις. Έλεγχος με υπερηχοτομογράφο ή αξονική τομογραφία (CT).
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του οργάνου.
– Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί ως ανοικτή χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας μία κοιλιακή τομή μήκους περίπου 4εκ (λαπαροτομή).
– Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μέσω μερικών μικρών κοιλιακών τομών (λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση).