Περιεδρικό συρίγγιο πρωκτού και θεραπεία
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μη επεμβατική θεραπεία για αυτό το πρόβλημα και η χειρουργική επέμβαση είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη για να θεραπεύσει ένα πρωκτικό συρίγγιο. Εάν το συρίγγιο είναι απλό (με ελάχιστη συμμετοχή σφιγκτήρα), μπορεί να πραγματοποιηθεί μια φιστουλοτομή. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την διάνοιξη του συριγγίου συνδέοντας έτσι το εσωτερικό άνοιγμα μέσα στο πρωκτικό κανάλι με το εξωτερικό άνοιγμα στο δέμα και δημιουργώντας ένα αυλάκι που θα θεραπευθεί κατά β’σκοπό από μέσα προς τα έξω.
Όταν όμως το συρίγγιο περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του σφιγκτήρα, δεν είναι δυνατή η διενέργεια φιστουλοτομής καθώς θα επιφέρει μη αντιστρεπτή ακράτεια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εξετάζονται άλλες εναλλακτικές μέθοδοι:
– Η έγχυση κόλλας Fibrin είναι μια τέτοια επιλογή, στην οποία η κόλλα φιμπρίνης εγχέεται στο συρίγγιο για να το κλείσει με σκοπό να ενσωματωθεί στον περιβάλλοντα ιστό. Έχει το πλεονέκτημα ότι αποφεύγει τη διαίρεση σφιγκτήρα, διατηρώντας έτσι την εγκράτεια. Παρόλο που υπάρχει σχετικά υψηλό ποσοστό αποτυχίας με αυτήν την προσέγγιση, δεν καταστρέφει ιστούς και μπορεί να επαναληφθεί.
– Το πρωκτικό βύσμα είναι ένα επίμηκες τεμάχιο υλικού που τοποθετείται καθ ‘όλο το μήκος του συριγγίου για να γεμίσει το χώρο της οδού και να ενσωματωθεί στον ιστό γύρω του. Το βύσμα έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί διαίρεση του σφιγκτήρα. Ωστόσο, όπως και η κόλλα φιμπρίνης, έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, με την πλειοψηφία των μελετών να αναφέρουν επιτυχία λιγότερο από 50%.
– Τεχνική LIFT (Ligation of Intersphincteric Fistula Tract). Κατ’ αυτήν, γίνεται απολίνωση του συριγγίου στον μεσοσφιγκτηριακό χώρο χωρίς να επηρεάζονται οι σφιγκτήρες. Δυστυχώς δεν έχει εκτελεστεί αρκετά για να αξιολογηθεί επαρκώς η επιτυχία της μεθόδου.
– Πολύ συχνά και σχεδόν πάντα όταν εμπλέκεται σφιγκτήρας, ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει την τοποθέτηση ενός seton. Αυτό συχνά είναι ένα λεπτό κομμάτι από καουτσούκ, λάστιχο ή ράμμα, το οποίο τοποθετείται διαμέσου του συριγγίου και τα άκρα του ασφαλίζονται, σχηματίζοντας έτσι ένα δακτύλιο γύρω από τον πρωκτό που εμπλέκει το συρίγγιο. Το seton μπορεί να παραμείνει στη θέση του για 8-12 εβδομάδες (ή επ ‘αόριστον σε επιλεγμένες περιπτώσεις), με σκοπό την παροχέτευση, επιτρέποντας έτσι να υποχωρήσει όλη η φλεγμονή και να σχηματιστεί μια συμπαγής οδός κατά μήκος της οδού του συριγγίου. Αυτό σχετίζεται με ελάχιστο πόνο και μπορείτε να έχετε κανονική λειτουργία του εντέρου με ένα seton στη θέση του. Μόλις έχει εξαφανιστεί όλη η φλεγμονή είναι δυνατή η σταδιακή περίσφιξη του seton έως ότου αυτό διαιρέσει όλους τους ιστούς σταδιακά και ελευθερωθεί από μόνο του.
– Χρήση εδώ έχει και το laser καθώς είναι δυνατή η σύγκλιση του συριγγίου με τη χρήση ειδικής ίνας, η οποία καθώς διέρχεται δια μέσου του σηραγγώδους πόρου διοχετεύει ενέργεια η οποία με τη σειρά της προκαλεί σύμπτωση των τοιχωμάτων.