Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II (ARB) βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας και ανοίγοντας στενά αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει ελεύθερα. Μελετήθηκαν 200.000 ενήλικες ασθενείς στο Χονγκ Κονγκ από το 2005 έως το 2013.

Σε σύγκριση με τους μη χρήστες των φαρμάκων, όσοι έλαβαν αναστολείς ACE ή ARB είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου τα τρία χρόνια μετά από κολονοσκόπηση που τους διέγνωσε χωρίς καρκίνο. Το όφελος ήταν ιδιαίτερα αληθινό για ασθενείς ηλικίας 55 ετών και άνω και για αυτούς με ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου.

Για να αναπτυχθούν οι καρκίνοι, πρέπει να αναπτύξουν νέα αιμοφόρα αγγεία και φάρμακα που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να εμποδίσουν το σχηματισμό αυτών των νέων αγγείων. Μια μελέτη ωστόσο δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει την κλινική πρακτική και πρέπει να επαληθευτεί από περισσότερες μελέτες.

Wai K. Leung, M.D., clinical professor medicine, University of Hong Kong; Andrew Chan, M.D., M.P.H., professor medicine, Harvard Medical School, Boston; Raymond R. Townsend, M.D., director Hypertension Program, Hospital of the University of Pennsylvania, and professor medicine, Hospital of the University of Pennsylvania; Hypertension, July 6, 2020