Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ) έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, ειδικά καρκίνο του γαστρεντερικού, αργότερα στη ζωή σε σύγκριση με τον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια νέα μετά-ανάλυση.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η ΙΦΝΕ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για το κόλον, το λεπτό έντερο και άλλους τύπους καρκίνου σε ενήλικες, αλλά ο κίνδυνος μεταξύ των παιδιών με ΙΦΝΕ δεν είναι καλά κατανοητός.

Στην τρέχουσα ανάλυση, εξετάστηκαν πέντε πληθυσμιακές μελέτες από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι οποίες περιλάμβαναν περισσότερους από 19.800 συμμετέχοντες με παιδιατρική ΙΦΝΕ. Από αυτούς τους συμμετέχοντες, οι 715 διαγνώστηκαν αργότερα με καρκίνο.

Συνολικά, ο κίνδυνος για καρκίνο μεταξύ των ατόμων με παιδιατρική ΙΦΝΕ ήταν 2,4 φορές υψηλότερος από τους συνομηλίκους τους χωρίς ΙΦΝΕ, αλλά αυτά τα ποσοστά διέφεραν ανάλογα με τον υποτύπο ΙΦΝΕ. Όσοι έπασχαν από νόσο του Crohn, για παράδειγμα, είχαν περίπου δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, ενώ εκείνοι με ελκώδη κολίτιδα είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο αργότερα.

Δύο μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στη μετά-ανάλυση ανέλυσαν τα αποτελέσματα ανά φύλο και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο ήταν υψηλότερος μεταξύ ανδρών ασθενών.

Κατά την εξέταση του κινδύνου ανατομικά, οι συγγραφείς παρατήρησαν τα υψηλότερα σχετικά ποσοστά για καρκίνους του γαστρεντερικού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υπολόγισαν 55 φορές αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος (pRR, 55,4), ακολουθούμενο από 20 φορές αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου (pRR, 20,2) και 16 φορές αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του λεπτού εντέρου (pRR , 16.2).

Παρά τις τόσο υψηλές εκτιμήσεις για καρκίνους του γαστρεντερικού, αυτός ο κίνδυνος αντιστοιχεί σε μέσο ποσοστό επίπτωσης 0,3 περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος, 0,6 περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου και 0,1 περιπτώσεων καρκίνου του λεπτού εντέρου ανά 1000 άτομα-έτη σε αυτόν τον πληθυσμό, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Με άλλα λόγια, «το συνολικό ποσοστό εμφάνισης καρκίνου σε αυτόν τον πληθυσμό είναι χαμηλό», σε λιγότερο από 3,3 περιπτώσεις ανά 1000 άτομα-έτη, συμπεραίνουν οι συγγραφείς.

Τα σχετικά ποσοστά εξωεντερικών καρκίνων ήταν ακόμη χαμηλότερα, με τους υψηλότερους κινδύνους για μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος (pRR, 3,62), λεμφοειδή καρκίνο (pRR, 3,10) και μελάνωμα (pRR, 2,05).

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του CRC συνιστούν ήδη τα παιδιά να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση 6 έως 8 χρόνια μετά τη διάγνωση της κολίτιδας που εκτείνεται πέρα από το ορθό. Η ετήσια κολονοσκόπηση συνιστάται επίσης σε ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα από τη στιγμή της διάγνωσης και ο ετήσιος έλεγχος για καρκίνο του δέρματος συνιστάται για όλους τους ασθενείς με ΙΦΝΕ.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι επειδή η συνεχιζόμενη φλεγμονή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, η πρώιμη και  επαρκής αντιμετώπιση της φλεγμονής θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για την πρόληψη μακροπρόθεσμων επιπλοκών.

 

Development of Cancer Among Patients With Pediatric-Onset Inflammatory Bowel DiseaseA Meta-analysis of Population-Based Studies | Rahma Elmahdi, MD, PhD1Camilla E. Lemser, MSc1Sandra B. Thomsen, MD, PhD1; et al | JAMA Netw Open. 2022;5(3):e220595. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.0595